Sensomotorinen valmennus
– Apua hermoston tasapainottamiseen
Onko kehosi jatkuvasti jännittynyt ja sinun on vaikeaa rentoutua? Kehosi käy ylikierroksilla, mutta et ole oikein löytänyt ratkaisua sen rauhoittamiseen.
Voi myös olla, että sinulla on muutoin herkästi kuormittuva hermosto sekä kapea stressinsietokyky.
Olet saattanut kokeilla kaikkea maan ja taivaan väliltä, joogasta hengitysharjoituksiin, mutta tilanne ei ota helpottaakseen.
Sensomotorinen valmennus sopii erityisesti sinulle, joka tunnet hermostosi kuormittuvan herkästi ja kaipaat apua sen tasapainottamiseen.
Työskentelyotteeni on traumasensitiivinen, eli pyrin huomioimaan vaikeat elämänkokemukset kohdatessani sinut.
Jos olet kiinnostunut aloittamaan valmennuksen loppusyksystä 2024, laita minulle viestiä:
Mistä sensomotorisessa valmennuksessa on kyse?
Sensomotorisessa valmennuksessa kartoitetaan hermoston tilaa. Kartoituksen kohteena on tasapainojärjestelmän toiminta, aivopuoliskojen välinen yhteistyö sekä refleksijäänteet.
Refleksit luovat pohjan sensomotoriselle kehitykselle, ollen varhaisimpia tahdosta riippumattomia liikkeitä, jotka aktivoituvat aistijärjestelmän kautta.
Aistijärjestelmää sen sijaan tarvitsemme, jotta voimme olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa näkemällä, kuulemalla, tuntemalla, haistamalla ja maistamalla.
Sensomotoriset haasteet aikuisilla ja lapsilla
Joskus nämä tahdosta riippumattomat refleksiliikemallit voivat vaikuttaa kehossa aikuisenakin. Ne kuormittavat hermostoa, aiheuttaen esimerkiksi voimakasta lihasjännitystä kehossa, kiputiloja, hermoston ylivireyttä tai heikentynyttä stressinsietokykyä.
Tämän lisäksi aistien kuten kuulon, näön tai tasapainon epätarkka toiminta lisää hermostoon ylimääräistä taustastressiä.
Lapsilla refleksijäänteiden sekä epätarkan aistitoiminnan vaikutuksia on tutkittu keskittymisen, oppimisen ja käyttäytymisen haasteissa. Jos lapsella on vaikeuksia lukemaan oppimisessa, hahmottamisessa tai matemaattisissa tehtävissä voi taustalla vaikuttaa aistien epätarkka toiminta (kuten haasteet silmien toiminnassa, tasapainojärjestelmässä tai kuulonerottelussa) sekä refleksijäänteet.
Kotiharjoitteet
Sensomotorisen valmennuksen kotiharjoitteilla ja hoitoliikkeillä pyritään vaimentamaan refleksiliikemalleja, joilla on hermostoa kuormittava vaikutus. Lisäksi aistien toimintaa pyritään tehostamaan esimerkiksi silmäjumpalla ja tasapainoharjoituksilla.
Harjoittelun myötä erilaiset haasteet ja oireet, kuten lihasjännitys kehossa ja stressiherkkyys, voivat lieventyä.
Lasten kohdalla tämä voi tarkoittaa sitä, että oppimisen edellytykset paranevat, levottomuus vähenee, keskittyminen paranee ja uuden oppiminen helpottuu.
Kenelle Sensomotorinen valmennus sopii?
Stressiperäiset oireet kehossa
Aistiyliherkkyydet
Säikähdys- ja säpsähdysherkkyys
Ahdistuneisuus
Oppimisvaikeudet aikuisilla ja lapsilla
Pitkittyneet kiputilat ja lihasjännitykset, kuten bruksismi ja hartioiden jännittäminen
Palautumisen haasteet, kuten huonosti rasituksesta palautuminen tai jatkuvat rasitusperäiset kiputilat
Heikko asennonhallinta (syvien lihasten tuki, keskivartalon hallinnan haasteet)
Huono motoriikka ja koordinaatiokyky
Diagnoosit joiden hoidon tukena sensomotorinen valmennus voi auttaa:
ADHD
Autisminkirjon haasteet
Kehityksellinen koordinaatiohäiriö
Oppimisvaikeudet
Oireilu on yksilöllistä - toisilla sensomotoriset haasteet aiheuttavat fyysisiä kipuja, kun taas toisilla oireilu näkyy taas henkisessä jaksamisessa ja stressin sietämisessä. Keho ja mieli ovat kaikki yhtä, joten usein on mahdotonta erottaa näitä toisistaan.
Lapset
Ihan pieni lapsi (alle 5-vuotias) ei välttämättä hyödy suoranaisesta refleksityöskentelystä. Tämä johtunee siitä, että kotiharjoitteiden tekeminen vaatii tarkkuutta ja toisaalta hermoston eri osien yhteistyö ei ole riittävän harjaantunut ennen 7-vuoden ikää.
Pienempikin lapsi voi kuitenkin hyötyä sensomotorisesta harjoittelusta sekä rytmisestä liikeharjoittelusta.
Valmennus ei sovellu kaikille
Jos sinulla on todettu jokin psykiatrinen sairaus, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö ei valmennusta suositella.
Esimerkiksi ahdistuneisuus ei ole kuitenkaan suora este sensomotoriselle valmennukselle, sinun tulee kuitenkin konsultoida hoitavaa tahoasi (lääkäri, psykologi, psykoterapeutti) ennen valmennukseen osallistumista.
Hinnasto
Alkukartoitus 1,5 h 130 €
Jatkokäynti 1 h 90 €
Haluatko aloittaa sensomotorisen valmennuksen loppusyksystä 2024? Laita minulle viestiä:
Sensomotorisen valmennuksen hyödyt
Rauhoittaa ja tasapainottaa hermoston toimintaa
Vähentää stressireaktiota kehossa
Tasoittaa hermoston vireystiloja (taistele tai pakene -tilasta tai jähmettymisestä) optimivireyteen
Lisää stressinsietokykyä
Vähentää kiputiloja lihasjännityksiä
Sensomotorisen valmennuksen harjoitukset
Sensomotorisen valmennuksen ensikäynnillä kartoitetaan hermoston tilaa: kuinka jouhevasti ja sujuvasti se toimii eri liikkeissä tasapainon, koordinaation sekä aivojen välisten yhteistyön näkökulmasta sekä kartoitetaan refleksijäänteet.
Tulosten pohjalta tehdään hoitosuunnitelma, johon kuuluu hoitokäyntejä noin kerran kuukaudessa ja kotiharjoitteita. Edellytyksenä hermoston turhista liikemalleista eroon pääsemiselle sekä aistien tarkemmalle toiminnalle ovat säännölliset kotiharjoitteet, jotka käymme yhdessä kanssasi läpi.
Kotiharjoitteet ovat yksinkertaisia, kevyitä ja helppoja liikkeitä, joita tehdään 5-10 minuuttia päivässä noin 5 päivänä viikossa.
Prosessin pituus on yksilöllinen, mutta karkeasti sen arvioidaan kestävän 6 - 12 kuukautta. Käyntejä suositellaan 4 - 7 viikon välein, tilanteesta riippuen.
Varaa aika Sensomotoriseen valmennukseen
Haluatko parantaa hermostosi toimintaa ja päästä eroon ylivirittyneestä ja kuormittuneesta olotilasta eroon? Voit varata Sensomotorisen valmennuksen alkukartoituksen sähköisestä ajanvarauksesta tai laittaa minulle sähköpostia.
Koulutettu hieroja ja fysioterapeutti-opiskelija
Olen koulutettu hieroja usean vuoden kokemuksella. Kouluttaudun jatkuvasti, ja opiskelen parasta aikaa fysioterapeutiksi. Fysioterapeuttina minua kutsuu psykofyysinen fysioterapia. Teen opiskelijakollegani kanssa opinnäytetyön primitiivirefleksityöskentelystä aikuisilla sensomotorisissa haasteissa ja opiskelen parasta aikaa Sensomotoriseksi valmentajaksi. Erityisesti hermoston rooli erilaisissa oireissa, kuten pitkittyneessä stressissä ja kivussa kiinnostaa minua paljon. Sensomotorinen valmennus onkin kiehtova palanen tätä kokonaisuutta. Yleisesti ottaen olen kiinnostunut aivojen ja hermoston toiminnasta ja sen epätasapainoon liittyvistä haasteista, jotka näkyvät kehossa jumeina, lihasjännityksinä, hampaiden narskutteluna ja muina epämukavina oireina kehossa.