Rytminen liikeharjoittelu - keinuttele kierrokset alas
Kuva: Canva Yuri.Arcurs
Käytkö aina hiukan kierroksilla ja pysähtyminen on sinulle vaikeaa? Ärsyynnyt kun ihmiset ympärillä kommentoivat, että sinun pitäisi rauhoittua. Tiedät kyllä hengitysharjoituksien hyödyt ja olet lukenut meditoinnista. Eikä kyse ole siitä, että et toivoisi keinoja kierrosten laskuun. Totaali pysähtyminen silloin, kun on mennyt jo pitkään lujaa on vain äärimmäisen vaikeaa ja se saattaa tuntua ahdistavalta. Rytminen liikeharjoittelu voisi olla vaihtoehto kierrosten laskemiseen. Niitä tehdessä ei totaalipysähdytä tai keskitytä hengitykseen. Ne ovat lempeitä, rauhoittavia ja luonnollisia liikemalleja, joissa pieni luonnollinen ja rauhoittava liike ja keinutus koko kehon läpi laskee kierroksia.
Rytmiset liikkeet voivatkin auttaa erilaisten lihasjännityksien purkamisessa ja kipujen lievittämisessä. Lisäksi ne rauhoittavat luonnollisesti kehoa laskien kierroksia alemmas. Rytmistä liikeharjoittelua on sen historian syntysijoilla käytetty erityisesti mm. ADHD:n, lukivaikeuksien ja autismin kirjon häiriöissä.
Haluan oppia, miten rytmiset liikeharjoitteet tehdään
Sinua kiinnostaa varmasti tässä kohtaa eniten se, että miten rytmiset liikkeet oikein tehdään! Voit tilata itsellesi sähköpostiin videolinkin, jossa opastan miten teet viisi erilaista rytmistä liikeharjoitetta.
Rytmisen liikeharjoittelun historiaa
Mennään kuitenkin myös hiukan rytmisten liikeharjoitteiden historiaan. Ruotsalainen liiketerapeutti Kerstin Linden kuvailee rytmisten liikeharjoitteiden olevan lähellä liikkeitä, joita vauvat tekevät ennen kävelemään oppimista.
Vaikka puhunkin vauvaikäisistä, on tärkeää muistaa, että sinäkin olet joskus ollut vauvaikäinen. Se mitä silloin on tapahtunut tai ei ole tapahtunut on vaikuttanut sensomotoriseen kehitykseesi ja sitä kautta linkittyy aikuisuuteen.
Rytmisten liikkeiden avulla lapsi oppii käyttämään normaalia lihasjännitettä ja selviytymään painovoiman haasteista. Liikkeet virittävät kaikki lihasryhmät suhteessa toisiinsa. Tämä auttaa aivoja löytämään oikean kehon osan ja säätämään siihen tarvittavan lihasjännitteen. Liike ja liikkeen aiheuttamat vaikutukset auttavat verenkiertoon ja kaasujen vaihtoon, mikä ylläpitää lihasten hyvinvointia. Jos vauva ei pääse tekemään näitä liikkeitä, voi kehoon kehittyä erilaisia lihasjännityksiä.
Teoria täydentyi ja syntyi menetelmä “rytminen liikeharjoittelu”
Ruotsalainen psykiatri Harald Blomberg täydensi tätä teoriaa siten, että ihmisen aivot tarvitsevat liikestimulaatiota, jotta aivojen korkeammat toiminnot kuten puhe, tunteet, kognitiiviset toiminnot voivat kehittyä. Näin aivoverkostot voivat ikään kuin kytkeytyä toisiinsa paremmin ja toimia paremmin kokonaisuutena. ‘
Tähän perustuu myös sensomotorinen kehitys: ensin liikkeet ohjautuvat automaattisina aivorunkotasolta ja hermoston kehityksen ja kypsymisen myötä aivojen korkeammat toiminnot kehittyvät. Aivot voivat kytkeytyä ja kehittyä kun ne saavat tasapainoaistista, nivel- ja lihasaistista sekä kosketusaistista tulevaa stimulaatiota.
Lapsi saa tätä stimulaatiota vanhemman koskettaessa ja keinuttaessa sekä vapaasti liikkuessa ja kehoa käytettäessä.
Nykyisin jo edesmennyt Harald Blomberg kehittikin menetelmän “Blomberg rhytmic movement training” ja suosittelen tutustumaan hänen nettisivuihinsa täältä. Harald teki eläessään tiivistä yhteistyötä USA:ssa vaikuttavan Moira Dempseyn kanssa, joka edelleen pitää omaa insituuttiaan jenkeissä. Käy katsomassa myös Moiran sivut täältä.
Sensomotorinen valmennus ja rytmiset liikkeet
Kehon rauhoittamisen ja jännitystilojen purkamisen lisäksi rytmisiä liikkeitä käytetään myös osana sensomotorista valmennusta ja refleksityöskentelyä.
Ohjaan rytmistä liikeharjoittelua vastaanotollani Keravalla. Varaa aika sensomotoriseen valmennukseen, mikäli rytminen liikeharjoittelu voisi sopia sinulle ja kaipaat siihen ohjausta. Varaa aika sähköisestä ajanvarauksesta täältä.
Terveisin,
Rosa-Maria